Jak zrobić domowe piwo?

Samodzielna produkcja piwa w warunkach domowych to prosty sposób na przygotowanie większej ilości złocistego trunku o określonych walorach smakowych. Domowa produkcja piwa z gotowych brewkitów nie jest wybitnie skomplikowana, a przygotowane w ten sposób trunek jest tańszy od piwa z marketu. Decydując się na domowy wyrób piwa, warto nastawić się na jego ciągłą produkcję, dzięki czemu inwestycja w podstawowy sprzęt i butelki nie wyda nam się przesadnie kosztowna. Czego dokładnie potrzebujemy, by przygotować domowe piwo?

Sprzęt do domowej produkcji piwa

Jak uważyć domowe piwo?Podstawowym urządzeniem do przygotowania piwa w warunkach domowych będzie fermentator o odpowiednio dużej pojemności. W sprzedaży np. na WinoDomowe.pl dostępne są specjalne plastikowe pojemniki do fermentacji piwa, które od razu wyposażone są w szczelnie zamykane wieko ze szklaną rurką fermentacyjną oraz kranik, który pozwoli na wygodne zlewanie piwa do butelek. Jeśli zakupimy pojemnik bez kranika, do zlewania piwa będzie potrzebny nam gumowy wężyk – w tym przypadku należy pamiętać o delikatnym zlewaniu piwa, tak by go zbyt mocno nie zmącić. Domowa produkcja piwa wymaga również zaopatrzenia się w odpowiednio dużą liczbę butelek. Standardowo z jednego brewkitu przygotujemy oko 20-25l piwa, a zatem potrzebować będziemy około 40-50 butelek do jego rozlania. Poza butelkami potrzebne będą nam jeszcze kapsle i kapslownica. Do samego przygotowania brewkitu potrzebny będzie jeszcze garnek, w którym podgrzejemy wodę i termometr, dla zmierzenia temperatury zaczynu przed dodaniem do niego drożdży.

Przygotowanie piwa z brewkitu

Brewkit to chmielony ekstrakt słodowy, z którego po dodaniu cukru i drożdży, uzyskamy piwo o określonym smaku i określonej mocy. Domowa produkcja piwa z brewkitu to najprostszy sposób na przygotowanie tego typu trunku. Oczywiście możemy bawić się w samodzielne przygotowanie słodu i jego chmielenie, ale przy pierwszych piwach warto pozostać przy łatwiejszych metodach, tak by od razu się nie zniechęcić i otrzymać trunek dobrej jakości. Wyprodukowanie domowego piwa z brewkitu jest bardzo proste, wystarczy kierować się instrukcją dołączoną do puszki z chmielonym słodem. Ten po delikatnym podgrzaniu w puszcze – wystarczy wstawić puszkę na kilka minut do garnka z gorącą wodą, przelewamy do odmierzonej ilości podgrzanej wody z rozpuszczonym w niej wcześniej cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy w pojemniku fermentacyjnym, aż na powierzchni zaczynu pojawi się piana. Całość zalewamy pozostałą częścią zimnej wody – im lepsza woda, tym lepsze piwo uzyskamy i dodajemy drożdże – warto wybrać droższe dopasowane do konkretnego brewkitu. Wszystko zamykamy w pojemniku na około siedem dni, a następnie przelewamy do butelek. Do każdej butelki dosypujemy jeszcze łyżkę-łyżeczkę cukru, by nagazować piwo i dokończyć fermentację. Po około 30 dniach piwo jest gotowe do spożycia.