Polacy nie odżywiają się zdrowo. W większości przypadków smażą na oleju, jaki nie tylko jest kaloryczny, ale jednocześnie również niezdrowy. Często nawet zdarza się smażenie na zwierzęcym smalcu, co jest już w ogóle karygodnym błędem. Alternatywą jest oliwa z oliwek, jaka dzisiaj zaczyna cieszy się w kraju coraz większą popularnością. Można ją dostać w zasadzie w każdym markecie, jest nieco droższa, ale na pewno lepsza.



Oliwa, również oliwa grecka, może być stosowana przede wszystkim do zdrowego smażenia. Potrawy usmażone na niej smakują doskonale. Jest to również świetna baza do robienia sosów do sałatek. Wystarczy dodać kilka łyżek ziół i sos, jaki urozmaici sałatkę, a jednocześnie będzie naprawdę bardzo zdrowy, jest gotowy. Oliwą można polewać bezpośrednio pomidory. Idealnie sprawdza się połączenie pomidorów, bazylii, sera mozzarella oraz oliwy.



W kuchni powinien to być niezastąpiony element, jaki zawsze warto mieć pod ręką. Kropelka oliwy dodana do gotującego się makaronu zapobiegnie jego nieestetycznemu sklejeniu się. Zastosowań tego cudownego składnika jest więc dzisiaj naprawdę bardzo dużo, dlatego wiele osób zaczyna coraz częściej go stosować i oliwa wypiera inne tłuszcze kuchenne.