Urządzenia chłodnicze oraz mroźnicze są nieocenione dla branży spożywczej i gastronomicznej. Bez nich oferowane Klientom produkty oraz posiłki nie spełniałyby odpowiednich norm, byłby zwyczajnie popsute i niesmaczne z powodu nieprawidłowego przechowywania. Bowiem zarówno dania przygotowane dla lokalu gastronomicznego, jak i również nabiał, mięso, ryby, czy wyroby cukiernicze wymagają specjalnej uwagi, a co za tym idzie - specjalnego chłodzenia.

witryny chłodnicze

Witryny chłodnicze(jak te od Ladex.com.pl) to podstawa funkcjonowania sklepów spożywczych. Oprócz nich spotyka się również lady chłodnicze, nadstawki chłodnicze, regały chłodnicze oraz witryny cukiernicze, które od witryn cukierniczych różnią się tym, iż są przeznaczone konkretnie do przechowywania produktów cukierniczych przy podwyższonej wilgotności powietrza. Sklepy spożywcze sięgają po różnego rodzaju witryny chłodnicze, w zależności od tego, jak duży jest prowadzony sklep i, czy jest to sklep samoobsługowy, czy też wszelki kupowany towar podaje sprzedawca. Asortyment witryn dostępnych na rynku spożywczym jest naprawdę duży i znalezienie odpowiedniej witryny nie stanowi żadnego problemu. JAKIE URZĄDZENIA SPRAWDZĄ SIĘ W GASTRONOMII? W gastronomii witryny chłodnicze również mogą się sprawdzić, zwłaszcza takie do przechowywania win i innych napoi. Nie tylko zapewniają im bowiem odpowiednie temperatury, często zbliżone do warunków piwowarskich, ale również służą właściwiej eksponacji butelek. Klient z pewnością chętniej skusi się na schłodzone i ładnie zaprezentowane wino, niż na takie, które nie znajduje się w zasięgu jego wzroku. Do przechowywania jedzenia w gastronomii o wiele lepiej sprawdzają się urządzenia większych gabarytów, jak szafy chłodnicze, szafy dwutemperaturowe oraz urządzenia mroźniczne - szafy mroźnicze i zamrażarki. Gastronomia nie może też się obyć bez lodówki do przechowywania próbek żywności.